Kluijsenaer of Weduwmolen

Uit Bibliotheca Enchusana
Ga naar: navigatie, zoeken
Janssonius 1657.

Geschiedenis

  • 31 maart 1693 : Schuldbekentenis van Claas Pietersz. en Arent Herpertsz. ten behoeve van Dirck Corn. Glas eener jaarlijkse losrente van fl 16,- voor een hoofdsom van fl 400,- onder verband van een molen, huis en erf, gelegen bij de Koepoort aan de noordzijde, genaamd de Kluijzenaar of de Weduwemolen.
  • 18 november 1712 : Gelezen sijnde de requeste bij de gesamentlijke meel molenaars deses stads aen haar Ed. Agtb. gepraesenteert , versouckende , omme redenen breder bij hare requeste gemelt , dat , soo wanneer sij supplianten de tegenwoordig te coop staande meel molen , genaamt de Weduw molen , quamen te kopen , haar als dan mogt werden geaccordeert de voorst. molen te mogen demoliëren , en dat vervolgens des selfs grond en erf mitsgaders de grond van de huijsjes tot gemelde molen behoorende voor altoos moghen zijn en blijven bevrijt , niet alleen van den erfpagt daarop staande , maar ook van alle andere soo ordinaire als extraordinaire schattingen , mits dat sij supplianten , of alle in t gemeen of eene der selven in het bijsonder , voor altoos zullen ofte zal wesen beswaart met die sevituijt van malen , als het provenhuijs deses stads op meergemelde Wed. molen is hebbende . Waarop gedelibereert zijnde is goet gevonden en verstaan het versoek van de supplianten , soo lange , te declineren ter tijt en wijlen de voors. Wed. molen sal wesen geveijlt en vercoght .
  • 23 januari 1713 : Wijders gelesen sijnde de regueste van de gesamentlijken meelmolenaars versouchende om redenen bij hare requeste gemelt omme de meelmolen genaamt de Weduwe staande op de eerste punt van dese Stadts vestinge benoorden de Koepoort te mogen koopen , ingevalle zij dan supplianten den Voorn. molen moghten afbreken en wegslopen , mitsgaders desselfs erf en grond voor nu en altoos te ontlasten , niet alleen van den erfpaght daer op staande maar oock van alle soo ordinaire als extraordinaire schattingen ...... en ..... , mits dat even wel de molens der supplianten in t gemeen ofte soodanigh een als zij namaels onder malkandersch souden goed vinden en sullen ofte sal wesen en altoos belast blijven en beswaart met de belastingen van malen die het provenhuijs deses stadts op de bovengem. Weduw molen heeft . Waar op is goed gevonden en verstaan het zelve requeste te stellen in handen van Commissarissen uijt dese aghtb. vergadering te nomineren , omme dies aengaande dese aghtb. vergadering te diene van hare consideratien en advijs .
  • 8 februari 1713 : Eijndelijk nog gelesen zijnde het advis bij de Heer Fredrik de Wit en andere Heeren Comm. uijt dese Agtb. Vergad. uijtgebraght , over en ter zake de Requeste bij meel molenaars aen haar Ed. Agtb. gepraesenteert , versouckende , dat haar mogt werden geaccordeert , de meelmolen , genaamt de Wed. Molen , en het demoliëren van dien , onder het servituit , van s jaarlijks soo veele sakken rogge te malen , als 't provenhuijs deses Stads daarop is hebbende , mits dat des selfs gront , alsmede de gront van de huijsjes , tot gemelde molen behoorende , wierden ontheven , van alle last van erfpagt en verpond. daarop staande , luijden 't selve advis als volgt . De Heeren Comm. in de omme staande appoinctemente gemelt , ingevolge en tot voldoeninge van de selve serieuslijken hebbende geexamineert de Requeste bij de meelmolenaars aen haar Ed. Agtb. gepresenteert , versoekende omme redenen breder bij gemelde Requeste gemelt , dat haar supplianten mogt werden geaccordeert de meel molen genaamt de Wed. Molen , staande op de eerste punt van dese stads vensten benoorden de Koepoort , mitsgaders 't demoliëren van dien onder 't servituijt nogtans van 's jaarlijks soo veele sacken rogge te malen , als 't provenhuijs deses stads daarop is hebbende , mits dat des selfs gront , als ook de gront van de huijsjes , tot voorst. molen behoorende , mogten werden bevrijdt , van alle last , soo van erfpagt , als verpond. daarop staande , vervolgens baas Andries en eenige meelmolenaars hebbende gehoort , souden onder correctie van advise zijn , dat den supplianten behoorde te werden geaccordeert de meergemelde Wed. molen en het demoliëeren van de selve ten haren profijte , sonder dat in des selfs een ander meelmolen sal mogen werden geset , dog bij florisanter tijt sulks werdende gerequireert , sij supplianten sullen sijn gepraefereert , een nieuwe meelmolen aldaar op te regten mits in dat geval wederom op sig te nemen , soodanige last als waarmede de tegenwoordige molen is beswaart en gechargeert . Dat vervolgens de gront van voorst. molen en de gront van de huijsjes daar bij staande , van alle erfpagt en verpond. soo oord. als extraord. gene uijtgesondert van nu voor altoos behoorden te werden ontlast en ontheven , en dat over sulks de supplianten , behalven het op sig nemen van 't serviteijt van 't malen van al sulke hondert en tien sakken rogge als 't provenhuijs deses stads op de selve Wed. molen is hebbende , nog daarenboven aen dese Stad behoorden te betalen op maijdag den aenstaande een som van vijhondert vijftig gls. Refereerende opgemelde Heeren etc. Aldus geadviseert op den 8 febr. 1713.

Opmerkingen

  • Deze plattegrond bevat acht bastions aan de vestingwal waarvan het derde aan de noordzijde van de Nieuwe Westerpoort voor ons onbekend is .