In het nieuws

Uit Bibliotheca Enchusana
(Doorverwezen vanaf Name wiki:In het nieuws)
Ga naar: navigatie, zoeken


Davijd Albertsz. Vlugh is niet van 1611 !

De vader van David Vlugh, Albert Thomasz. Vlugh, woonde bij zijn huwelijk met Geertje Jans in het Tjarck Smidts Steijgertjen te Enkhuizen ( voorheen een steegje op de Havendijk ) en zijn moeder woonde op de Oosterhaven. en gingen op 20 april 1618 in ondertrouw te Enkhuizen. Zij kregen ten minste 6 kinderen, vijf jongens en een meisje. Zoals de vernoemingsregels bij de geboorte van kinderen vrijwel altijd verliep werd de eerste zoon vernoemd naar de vaders vader en in dit geval was dat Thomas die gedoopt werd op 20 oktober 1619. De tweede zoon werd vernoemd naar moeders vader en in dit geval dus Jan die gedoopt werd op 23 september 1621. Vervolgens is Davijd aan de beurt die op 26 september 1623 werd gedoopt. Dan volgt nog een dochter Engeltje op 12 oktober 1625 en zoon Andries op 25 januari 1628 en als laatste de zoon Bartelt op 23 december 1629.

Hij huwde op 15 juli 1668 te Wognum met de ook uit Enkhuizen afkomstige Meinuw Schram, dochter van Volcker Schram en Jantje Cerakles. Het trouwboek van Wognum vermeld “Zijn op attestatie van Enkhuizen in den houwelijken staat bevestigt de Hr. Schout bij nagt David Vlug en Mainoutje Schrams, beide van Enkhuizen”. Ook David woonde op de Zuider Havendijk en zij voor het huwelijk op de Breedstraat. Samen kregen zij ten minste twee kinderen, Geertuijd en een Albert.Hij stierf gelijktijdig met zijn schoonvader Volcker Schram op 7 juni 1673 te Zeeland in de zeeslag bij Schooneveld en werd op 23 juni 1673 begraven in graf 248 van de middenbeuk in de Westerkerk Enkhuizen. Achter de Westerkerk is er zelfs een straat naar hem vernoemd. Als David Vlugh door die straat zou lopen, denk ik dat hij uiterst teleurgesteld zou zijn van de vrij troosteloze blik die deze straat heeft.

Zijn personalia. De oplettende lezer heeft wel gezien dat de data elkaar opvolgen. Niet zonder reden. Het is al sinds jaar en dag bekend dat David Vlugh gedoopt werd op 26 september 1623 te Enkhuizen. Een publicatie daarover staat in het boekje Steevast 2010 waar overigens melding wordt gemaakt van 5 kinderen en dus ook niet klopt, van de Vereniging Oud Enkhuizen, geschreven door Drs. Will Thijssen en het is tevens gepubliceerd is in het blad “De Ruyter, Levend Verleden”. Wie heden ten dage de Westerkerk bezoekt en de nagelnieuwe informatieborden bekijkt i.v.m. “Enkhuizen Stad van de Gouden Eeuw”, moet helaas constateren dat David Vlugh schijnbaar geboren werd ver voor het huwelijk van zijn ouders in 1618. De informatieborden geven namelijk aan dat hij in 1611 geboren is, 7 jaar voor het huwelijk van zijn ouders ! Het is waarschijnlijk aan Walter Haentjes te danken dat deze historische dwaling weer aan de oppervlakte komt drijven en door de werkgroep "Beleeft de Gouden Eeuw", is overgenomen. aangezien er ooit door de Westerkerk een nieuwsbrief is verspreid, en die nog altijd in de krochten van het Internet terug te vinden is. En ja als het eens geschreven is, dan is dat de waarheid. Het is des te meer verbazingwekkend dat er niemand op de hoogte is van deze historische dwaling, aangezien ze het zo wel menen met de Historie van Enkhuizen. Kennelijk zijn ze in Enkhuizen niet zo Vlugh. Misschien helpt dit artikel ?

Opmerkelijke onderwerpen