Brouwerij de Buis

Uit Bibliotheca Enchusana
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Alert Cornelisz. brouwer van de Buijs

1616 In de Buis
  • 1624 : Het is uiterst onwaarschijnlijk dat deze gevelsteen die dateert uit 1616 en zich bevindt in het atelier van Tamson in het Buitenmuseum de gevel van de brouwerij de Buis op de Dijk zoals hierna beschreven heeft gesierd zoals Steevast 2012 ons voorlegt. Reeds in 1624 is er al sprake van een brouwerij met die naam. In een notariele akte van dat jaar is het de Enkhuizer Alert Cornelisz., die brouwer is van de Buijs.

J. H. Spekman en Comp.

  • 0000 - 7 oktober 1824 :

Firma weduwe Pool en Zoon

Opregte Haarlemsche Courant 12 oktober 1824
  • 7 oktober 1824 : Wordt geadverteerd, dat de associatie der Brouwerij De Buys, te Enkhuizen, tusschen J.H. Spekman, en ondergeteekende op de Firma van J.H. Spekman en Comp. geëxerceerd, heden met onderling genoegen is gedissolveerd, zijnde de ondergeteekende met de liquidatie der zaken van gemelde firma, onder hare particuliere Handteekeningen belast; welke ook gemelde Brouwerij voor hare eigene Rekening zal continueren onder de firma van de Wed. Pool en Zoon, bevelende zich bij voortduring in de gunst van de Correspondenten, met belofte eener prompte en civile bediening.

Van Bleiswijk & Engelsman

Opregte Haarlemsche Courant 19 april & 29 april 1834
  • De ondergeteekenden hebben de eer te berigten, dat zij hunne bierbrouwerij De Buis alhier, op heden hebben overgedaan aan de Heeren J.F. Pannebakker en J. van der Willige van Wagtendonk, bedankende door deze geëerde begunstigers voor hunne gunst en vertrouwen, bevelende de nieuwe Firma in dezelve aan.
    • Van Bleiswijk & Engelsman.
    • Enkhuizen, 15 april 1834.
  • De ondergeteekenden de bierbrouwerij de Buis alhier, van de Heeren van Bleiswijk en Engelsman, hebbende overgenomen, zullen dezelve uitoefenen onder de Firma van Pannebakker & van der Willige van Wagtendonk, zij bevelen zich in de gunst van het publiek, zullende zij voor eene juiste uitvoering der Commissien zorg dragen.
    • J.F. Pannebakker.
    • J. van der Willige van Wagtendonk.
    • Enkhuizen 15 april 1834.

J.F. Pannebakker & J. van der Willige van Wagtendonk

  • 1834 - 0000.
16 maart 1839
Algemeen Handelsblad 11 maart 1862
Opregte Haarlemsche Courant 12 juni 1862
  • 16 maart 1839 : M. Rijxen Engelsman, makelaar, zal op Dinsdag den 2den April 1839 des avonds ten 7 ure, in de Doelen te Enkhuizen ten overstaan van den aldaar residerende Notaris Duker, publiek ter verkoop aanbieden: De eenigste in dezelve Stad en derzelven omtrek zich bevindende Bierbrouwerij, genaamd De Buis, staande en gelegen op den Dijk te Enkhuizen, bestaande in Huis en Erf, Sectie F, No. 300, met al de zoo vaste als losse gereedschappen tot dezelve Bierbrouwerij behoorende. De bewijzen van eigendom benevens de veil- en verkoopconditien zullen tijdig bevorens ten kantore van gemelden Notaris ter visie leggen. Zijnde gemeld perceel inmiddels uit de hand te koop, te bevragen bij den notaris Duker, mits Brieven franco.
  • 11 maart 1862 : Bierbrouwerij ; Wegens gevorderden leeftijd wordt te koop aangeboden eene in werking zijnde Bierbrouwerij te Enkhuizen, waarin twee ketels van 19 en 9 vaten ruimte, benevens Mouterij enz. De gesteldheid der plaats en haren omtrek, waarin op drie uren afstands geene Bierbrouwerij wordt gevonden, maken deze zaak voor uitbreiding vatbaar. Nadere inlichtingen zijn te bekomen bij de Boekverkoopers Pannebakker en Co. te Enkhuizen, met Franco Brieven onder Lr. B. (4387).
  • 12 juni 1862 : Publiek verkooping te Enkhuizen ; Door den Makelaar H. Rijxen Engelsman en den Notaris P. G. Duker, zal op 26 junij 1862, in de Doelen worden verkocht : De Bierbrouwerij de Buis, te Enkhuizen, met annexe Mouterij, Kelder en groote Regenbak, waarin zich bevinden twee ketels een van 19 en een van 9 vaten, Roerkuip van 20 en Koelbak van 30 vaten. Inmiddels uit de hand te koop ; te bevragen bij den Notaris Duker, bij wien de Verkoop - Conditien ter lezing liggen.

Conclusie

  • In 1579 en 1587 is er bovendien nog sprake van een huis op het Zuideinde met de naam IN DIE BUIS, het is dusver vrijwel onmogelijk om deze gevelsteen toe te wijzen aan welk pand dan ook, de bewoners van het huis hebben wellicht later deze gevelsteen aangebracht. Misschien hoorde hij bij de Buis van 1624, maar de Buis op de oosthoek van de Dijk met het Venedie is zeer onwaarschijnlijk.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en / of referenties:

  • Steevast 2012 blz. 102 - 105, vangt aan in 1839 / minder informatie.