Harme Jans steiger

Uit Bibliotheca Enchusana
Ga naar: navigatie, zoeken

Geschiedenis

  • Herbestrating 8 maart 1660 : De Heeren Schout Burgermeesteren en Schepenen des stadts Enchuisen hebben gekeurt en geordonneert gelijck haer se doen bij desen dat Harme Jans steijgertjen sal werden opgenomen, ende herleijt worden met cassein van Bredestraet af tot aen t Kerkcken steijgertjen over de Nieuwe straet tot op gelijcke breedte en dat binnen de tijt van twe naastcomend maanden.
  • 25 augustus 1696 : De Hr. Primier Burgerm. van Gent dese vergad. gecommuniceert hebbende, dat de aannemers van 't verdiepen van de Havendijck voor ijder roede van de eerste parcken 32 en het laaste 29 3/4 gulden hadde bedongen, en waar toe alssijnde de Havendijck 8. roeden langh, met het overslagh van ses en drie stuijv. ... voet breete van de huijsen die eenige uijt wateringe in de Havendijck hebben, een merckelijcke somma te kort soude komen, is daar op goetgevonden tot betalinge van 't voorst. werck, en om soo veel de stadt is t doenlijck te verligten, dat de eijgenaars van alle de huijsen aen de Havendijck en de westsijde van de Breestraat van, t dijckstraatje tot de Herme Jans Steegh, in plaats van ses stuijv. voor ieder voet breete voor hare huijsen sullen moeten contribieren acht stuijv., en dat alle andere huijsen bij t advijs van Comm. uijt gebraght, en bij Resolutie van den 15 deser ter nedergestelt en die verders eenige uijtwateringe hebben in de Havendijck, in plaatse van drie, vier stuijv. per voet als voren sullen moeten betalen werden de Hr. Comm. in t seleve hebbende gebesoigneert, verders versoght nogh hare gedaghten eens te willen laten gaan, of er oock nogh eenige andere huijsen souden wesen te vinden, die schoon de selve geen uijtwateringe in de Havendijck hebben, echter door t verdiepen van de selve, merckelijck souden wesen verbetert, oock eenighsints soude te belasten sijn, endaar van de Hr. Burgemr. rapport te doen werdende de Hr. Burgermr. in sulken gevalle gequalificeert, om sodanige huijsen te belasten, als sij sullen menen te behoren.

Opmerkingen

  • Citaat Uit het boek Steevast 1989 : Waar die ligt is nu duidelijk ; Kerkstraat ofte anders Herme Janssteigertje zegt NA 962 / 43 in 1666 . De Kerkstraat is de Zuiderkerkstraat.
    • Deze aanname is onjuist.
  • Citaat uit het Boek Steevast 1996 : De Harmenjanssteijger was een straatje tussen de Havendijk en de Breedstraat.