Hanepoot: verschil tussen versies
Uit Bibliotheca Enchusana
k (Beveiligde "Hanepoot" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet))) |
k (Heeft "Hanepoot" beveiligd ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet))) |
(Eén tussenliggende versie door één gebruiker wordt niet weergegeven) |
Huidige versie van 3 mrt 2023 om 23:21
- Gerelateerd aan : Hanepootsteeg.
Geschiedenis
- 27 september 1686 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders des stads Enchuijsen aen Reijnertjen Claas Huijsvrou van Pieter Jonker als hebbende daer toe ordre van haer voorn. man geaccordeert en toegestaen in volle en vrije eijgendom op de afstand van de voorige eijgenaers seker ledigh erf gelegen op de Breedestraat aan het Zuijteijnde reght over de Brouwerij van de Haanepoot belent ten suijden met het huijs van Meijnard Semeijns en ten noorden met met het huijs toebehoort hebbende Claesjen Hessels mits dat sij Reijnertje Claas voornoemt gemelte plaetse behoorlijck sal dightmaken en bebouwen en 's jaerlijckx in de verpondinge prompt betalen een somma van vijf guldens en aghtien stuijvers.
- 3 mei 1690 : De Heeren Burgermeesteren en Regeerders dese stads Enchuijsen gesien hebbende sekre periode vervat in de testamentaire dispositie van Steijntje Hendrickx weduwe van Volkard Wiggersz. voor de notaris Sirp Auckama en sekre getuijgen gepasseert op der 19 junij 1687 die terende, dat de vooghden ofte administrateurs van de goederen bij Stijntjen Hendrickx naergelaten gequalificeert werden omme bij verval van desselfs doghter, het een of het ander stuck goets te mogen verkoopen, tot soulaes van desselfs doghter en betalinge van nootsaekelijcke schulden, hebben voor sooveel noot zij gequalificeert Pouwels Appelman als administrateur van de goederen bij Stijntjen Hendrickx naergelaten omme te mogen verkopen en transporteren vermits de behoeftigheijt van de doghter van gemelde Stijntje Hendrickx een huijs ende erve staende en leggende op de Breedestraat reght over de Brouwerie de Hanepoot op de hoeck van de gemeene steijger als meede de penningen daer van procederende te ontfangen omme geemployeert te werden ten behoeve als vooren.
- 12 december 1725 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders der stadt Enchuijsen geaccordeert en geconsenteert gelijk haar Ed. wel Achtb. accordeeren en consenteeren bij desen, aen de H. Rutger Walbeek, om het bouwvallige middelste gedeelte van sijne brouwerij, genaamt, de Hane - poot, te mogen uijt en afslopen, en bij de gemenestraat langs bebouwen, off met een muur dicht maken, onder expresse conditie, dat de tegenwoordige daar op staande, en reets voor dees gereduceerde verpondinge zal blijven continueren.
Varia
- Zie gevelsteen op de hoek van de huidige Hanepootsteeg te Enkhuizen.
Bronnen, noten en / of referenties:
- Enkhuizen Aanteekeningen uit het verleden deel 1 - blz. 102, op de Oosterhaven.