Sassluis: verschil tussen versies

Uit Bibliotheca Enchusana
Ga naar: navigatie, zoeken
(Geschiedenis)
 
k (Heeft "Sassluis" beveiligd ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
 
(Eén tussenliggende versie door één gebruiker wordt niet weergegeven)

Huidige versie van 15 mrt 2023 om 02:09

Bouwtekening : Profiel der buiten sluis van voren te zien.
Linksonder op de voorgrond één van de Kaapstanders

Inhoud

Geschiedenis

  • De oude zee schutsluis bij de Drommedaris werd in in 1827 gebouwd. De eerste steen werd gelegd op 28 mei 1827 door M.C. van der Willige, Burgemeester van Enkhuizen. De naam Sassluis is een zeer ongebruikelijke samenvoeging van sas en sluis aangezien het allebei hetzelfde betekend. Een Sas is dus een sluis en zo had je vroeger ook de Sassenier ofwel de Sluiswachter ! Van de sluis zijn de bouwtekeningen bewaard gebleven waarvan we een uitsnede tonen. Wat we hier zien zijn de gesloten sluisdeuren vanaf de buitenhaven. Aan beide zijden zien we onzichtbaar voor het oog omdat ze onder water zitten twee inlaten in de sluismuur. In deze inlaten zit normaal gesproken een zware schuifdeur die men Rinket noemt, die op hun beurt weer bediend werden door een Rinket lier die er pal boven staan. Tussen de schuifdeur en de Lier zit een tandheugel die bij het bedienen van de schuifdeur omhoog komt. In de binnen sluisdeuren zaten de Rinket deuren in de sluisdeuren, de Rinket lieren stonden op de sluisdeuren. Hiermee kon men al naar gelang het water in of uit de sluis laten lopen. Bij een restauratie van omstreeks 1928 zien we de water inlaten ook van de binnenkant in een droogstaande sluis. De sluis bevatte 8 sluisdeuren ( eb en vloed deuren ) die werden geopend en gesloten door het identieke getal van Kaapstanders.
Rinket lier zonder zwengel, in het zwart de tandheugel.
  • De Rinket lieren stonden onder de mooie sierlijke houten constructies op de sluis. Op de zwart wit foto met de Drommedaris staat een Rinket lier zonder de houten sierkast die we op veel oude ansichtkaarten tegenkomen. Volgens de bouwtekening hadden deze houten constructies een afmeting in Ellen. De El werd in 1820 gelijk gesteld aan de meter en omdat de sluis in 1827 gebouwd werd moeten we het ook zo lezen. De maatvoering 0.70 x 1.00 x 3.60 De reden voor de hoogte heeft te maken met de tandheugel die vanuit de sluismuur omhoog kwam. De vierkante basis is 1.40 el hoog en het puntdak 2.20 El.

Rijks getijmeter

Peilput met gebouwtje
  • In 1880 werd de Peilput met het gebouwtje gebouwd met de Rijks Getijmeter.

Gallerij

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en / of referenties: