Oorgat: verschil tussen versies

Uit Bibliotheca Enchusana
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Beveiligde "Oorgat" ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
 
k (Heeft "Oorgat" beveiligd ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
 
(Eén tussenliggende versie door één gebruiker wordt niet weergegeven)

Huidige versie van 4 mrt 2023 om 22:53

  • Locatie : Het Oorgat wat als doorvaart naar de Sint Pieters haven diende lag in het verlengde van het Waaigat en had een lengte van 24 x ruim 4 Rhijnlandse Roeden.
    • De Rhijnlandse Roede was 3,767358 meter en dat maal 24 is ruim 90 meter lang / en ruim 15 meter breed.

Geschiedenis

  • Op 14 november 1775 had men te maken met een zware storm in Nederland en ook Enkhuizen bleef niet ongedeerd. Over het Oorgat schrijft Francis Allen, Doch terwijl men bezig was om het dreigende gevaar af te wenden, brak de Dijk bij de Wester Scheepstimmerwerf door, welke doorbraak, die wel 5 Roeden, ( dat is bijna 19 meter ) groot was, algemeene bekommering veroorzaakte. Het buitenwater stortte door deze opening met zulk een verbazend geweld in het binnenwater, dat velen voor eene geheele overstroming der omliggende landerijen vreesden. Ten einde het gat te dempen, deed men drie haringbuizen daarvoor zinken; toen men echter zag, dat deze voorzorg het gewenschte gevolg niet had, liet men het Oorgat, bij de smalle brug ( de eenige opening waardoor het water in de Buishaven komt ) door eenen dam toemaken. Het water vloeide zoo sterk in, dat er reeds twee of drie gaten in de Nieuwendijk gekolkt waren. Nadat deze weder gestopt waren, liet men eene Haringbuis voor het gemelde Oorgat zinken; doch deze te digt aan land gehaald zijnde, geraakte met den vóór en achtersteven op den wal, zoodat het water in het midden onder de buis, wel ter hoogte van 7 a 8 voeten, staan bleef, hetgeen de schuring aanmerkelijk verminderde. Men liet vervolgens aan den buitenkant van de buis, een dam wier, hooi en steenen leggen. Hierdoor was de sterke aandrang in de Buishaven wel niet geheel belet, maar echter zeer verminderd, en men geraakte toen in mogelijkheid om de bovengemelde doorbraak te stoppen, welke men te vooren reeds door het leggen van zeilen, in dien staat had pogen te houden waarin zij was, en het grooter worden te beletten.