Rosmolenbrug: verschil tussen versies
Uit Bibliotheca Enchusana
k (1 versie) |
k (Heeft "Rosmolenbrug" beveiligd ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet))) |
Huidige versie van 4 mrt 2023 om 22:31
Geschiedenis
- Bouwjaar : 1591.
- Gerelateerd aan : Rosmolen Venedie.
- Locatie : De huidige Wilhelminabrug.
- 27 maart 1591 : Is geresolveert dat men een brugge make zal deur d muer tusschen Hardebol en Pieter Jansz. tot op het nieuwe werck en dat soo ( haest ) als d brugge recht over d Rosmollen ganghbaar zal zijn.
De Brugwachters
- 29 maart 1702 : Heeft Franck Claasz. in handen van de Heren Burgemeesteren afstandt gedaan van het Brughwaghterschap van de Rosmeulens Brugh mitsgaders van sijn waght, met de appendentien en dependentien van dien.
- 31 maart 1702 : Is door de Heer Burgemeester Mr. Andries van Vossen in plaetse van Franck Claasz. Backer, tot stoepjeswaght, mitsgaders Brughman van de Rosmeulen Brugh, met de appendentie van dien aangestelt Salomon Jansz. Blanck.
- 8 december 1706 : Heeft de Heer Burgemeester Pieter Buijskes in plaatse van Salomon Jansz. Blanck overleden sijnde tot Brughwaghter van de Rosmeulens Brugge met de appendentie van dien soo als bij de voors. Salomon Jansz. is waargenomen aangestelt Pieter Pietersz. Plemp.
Opmerkingen
- Steevast 1986 : Het boekje suggereert dat deze brug iets te maken zou hebben met een molen die aan het Molenpad, de huidige H.J. Schimmelstraat stond. Citaat : De naam Rosmolenbrug voor de huidige Wilhelminabrug kan van deze molen zijn afgeleid.
- Deze aanname is onjuist.
- Struinen door Enkhuizen blz. 242 : Citaat : Deze naam verwijst mogelijk naar een tredmolen met paarden die de Grote Kraan aandreef.
- Deze aanname is onjuist.