Hoofdpagina

Uit Bibliotheca Enchusana
Versie door Willem (Overleg | bijdragen) op 21 jul 2014 om 18:57

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Algemeen

  • Enkhuizen wordt voor het eerst vermeld, als Enkus, in een akte uit 12 juni 1283 over de beroving van twee Engelse kooplieden. De plaatsnaam werd op vele manieren geschreven. In een baljuwsrekening uit 1311 bijvoorbeeld als ( Enchusen ). In dit document komen onder meer de namen voor van de oudste misdadigers van het dorp.

De Stadsrechten van 27 Januari 1356

  • Hertog Willem van Beyeren schenkt zijn goeden luiden van Enchusen en Gommerskerspel, dezelfde vrijheid en hetzelfde poortrecht onder den naam van Enchusen. Ghescreven in onse stede van Dordrecht des woensdaghes na Sinte Pouwelsdach conversie in 't jaer ons Heren dusent drie hondert vive ende vijftich ( 1355 ) . Sinte Pouwelsdach heeft betrekking op de viering van de bekering van de apostel Paulus , die dag heeft als vaste datum 25 januari. In het jaar 1355 viel de nieuwjaarsdag op 24 april vanwege de Juliaanse kalender ook wel de Paasstijl genoemd , het jaar begon op 1e Paasdag en liep tot de volgende Paas . Januari van dat jaar zou als we met de huidige kalender zouden rekenen in 1356 vallen. Als we vervolgens naar 25 januari 1356 - Sinte Pouwelsdach kijken dan valt die dag op een Maandag en is de Woensdag daarna de 27e januari.
  • Te Dordrecht, Woensdag na St. Pouwels conversio ( 27 Januari ) 1355. Een privilegie gegeven bij Grave Willem van Beieren, waerbij aen de stadt Enckhuysen gegundt ende gegeven worden al sulcke vrijheden als die van Medemblick hebben.

Het Wapen

  • Het wapen der stad is oorspronkelijk een blauw schild met drie boven elkander liggende zilveren haringen links gewend gescheiden door 2 sterren. Later heeft men er een ster aan toegevoegd en kronen boven de koppen aangebracht. Officieel is in 1816 het wapen zodanig gewijzigd, dat de koppen naar rechts zijn gewend. Het wapen wordt gewoonlijk afgebeeld met de stedenmaagd als schildhoudster.
Wapen van Enkhuizen 26 juni 1816

De Vlag