Rosmolen Venedie
Uit Bibliotheca Enchusana
Versie door Gerard brandt (Overleg) op 19 feb 2022 om 13:31
Geschiedenis
- Locatie : Westzijde Venedie.
- Gerelateerd aan : De Rosmolenbrug.
- Bouwjaar : < 1590.
- 27 maart 1591 : Is geresolveert dat men een brugge make zal deur d muer tusschen Hardebol en Pieter Jansz. tot op het nieuwe werck en dat soo ( haest ) als d brugge recht over d Rosmollen ganghbaar zal zijn.
- Augustus 1618 : Is naer omvrage mede gepersisteert bijde keuren van Schoudt, Burgermeesteren en Schepenen geleijt ten eijnde dat de wal aen oost sijde van Rosmolen bijde gemene huijzen aldaer met een steenen platinge ofte wat van de grondt tot boven toe gemaeckt en gerepareert sal mochen werden .
- September 1619 : Is geresolveert dat het water van de Nieuwe Pijp bij de Toornstraet tot de Westerstraet sal worden gediept, de haven mede met stenen op getrocken en in gelijcke forme gemaeckt als het water bij de Rosmeulen, mits dat men eerst sal sien waer de costen sullen worden gevonden, en dies aengaende bij Burghermrs. en Schepenen en henne geraemt.
Conclusie
- Uit bovenstaande citaten die rechtstreeks onttrokken zijn uit de archieven valt af te leiden, dat de Rosmolen aan de westzijde van het water, recht tegenover de nieuw aan te leggen Rosmolenbrug stond, het water van de nieuwe Pijp bij de Torenstraat tot de Westerstraat is het verlengde van het water aan het Venedie . Daar kunnen we nog aan toe voegen dat een vluchtige blik in de trouwboeken ons leert dat veelvuldig de woonaanduiding, bij de Rosmolen tegen komen waaronder Pieter Fransz. Maelson die in 1621 huwde, zijn ouderlijk huis stond aan de oostzijde van het huidige Venedie .
Opmerkingen
- Steevast 1986 : Het boekje suggereert dat deze Rosmolen iets te maken zou hebben met een molen die aan het Molenpad , de huidige H.J. Schimmelstraat stond. Citaat : De naam Rosmolenbrug voor de huidige Wilhelminabrug kan van deze molen zijn afgeleid.
- Deze aanname is onjuist.