Rust Roest

Uit Bibliotheca Enchusana
Versie door Gerard brandt (Overleg) op 24 jan 2022 om 00:40

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee vervallen 17e eeuwse pakhuizen, bijgenaamd Rust Roest aan het Waaigat, destijds Kuipersdijk.
Twee vervallen 17e eeuwse pakhuizen, bijgenaamd Rust Roest aan het Waaigat, destijds Kuipersdijk ; achterzijde gezien vanaf het Vette Knol; temidden van loodsen van kolenhandel Sietses en Kuiper en steenopslag van Wagtendonk Bouwmaterialen; schoeiing links op voorgrond.
Advertentie 28 december 1901.

Geschiedenis

  • 5 september 1906 : Enkhuizer Courant. Algemeen Nieuws- en Advertentieblad voor Hollands Noorderkwartier ; Burgemeesters en Wethouders der gemeente Enkhuizen brengen ter openbare kennis , dat ter Gemeentesecretarie ter inzage ligt een verzoek met bijlagen van Juriaan Sluijter koopman wonende te Enkhuizen , om vergunning tot uitbreiding zijner grutterij door plaatsing daarin van een gasmoter van hoogere kracht dan de tegenwoordige , welke grutterij is gelegen aan den Dijk Wijk II , nummer 106 , kadastraal bekend in sectie D , No. 1684.
  • 10 maart 1911 : De Tijd ; godsdienstig-staatkundig dagblad : Gisteravond te omstreeks half elf uur brak een uitslaande brand uit in de stoomkorenmolen Rust Roest , eigenaar de heer Juriaan Sluijter te Enkhuizen . De brandweer was tegen half twaalf den brand meester , welke tot de machinekamer bepaald bleef , die geheel uitbrandde. De machinerieën bekwamen groote schade , zoomede het in den molen aanwezige graan , door het vele water. De brand is ontstaan in de machinekamer , waarschijnlijk door het daarin gebleven vuur , aangezien men eerst tegen tien uur den arbeid in don molen had gestaakt. Het gebouw, de machinerieën en het graan zijn op beurspolis verzekerd , tezamen voor f 11,000.
  • 11 maart 1911 Enkhuizer Courant. Algemeen Nieuws- en Advertentieblad voor Hollands Noorderkwartier : Brand ; Donderdagavond te ruim 10 uur brak brand uit in de stoomkorenmolen Rust Roest van de Heer J. Sluyter . Het gevaar werd zeer spoedig ontdekt en bij den Brandmeester - Generaal gemeld door N. Barends . Al spoedig waren de spuiten ter plaatse en konden maatregelen worden genomen , waaraan het dan ook wel is toe te schrijven dat het vuur , dat in de machinekamer woedde , niet verder om zich heen greep. Daar is alles vernield , terwijl ook door het ingebrachte water en door de zware rook aan den aanwezigen voorraad , schade is toegebracht. Uitwendig was er voor de honderden toeschouwers weinig anders te zien dan dikke rookwolken , als het een uitslaande brand geworden was zouden de aangrenzende brandstof bergplaatsen ook zijn afgebrand. De brand is in de machinekamer ontstaan , waarschijnlijk door het daarin gebleven vuur , aangezien men eerst tegen tien uur den arbeid in den molen had gestaakt. Gebouw , machineriën en goederen , zijn op beurspolis verzekerd.