Missive aen de Magistraet van Enkhuysen - 28 february 1678

Uit Bibliotheca Enchusana
Ga naar: navigatie, zoeken
Missive aen de Magistraet van Enkhuyzen 28 february 1678
  • Erntfesten wijse, voorsienige, seer discrete bysondere goede Vrienden.
  • Wy worden bericht dat veele disordres, en incongruiteiten ontrent de Regeeringh der Stadt Enkhuisen, en het bestellen der selver gepleeght worden, waer door de Privilegien en voorrechten der selver Stadt en van de Burgery en Schuttery aldaer, geinfringeert en vernietighd komen te worden, en alsoo ons des wegen verscheide klaghten sijn voorgekomen, en onder andre dat men de Resolutie van Haer Ed. Gr. Mo. van den 26 Aug: 1672 tot naerrechtingh van de Burgery en Schuttery aldaer niet en heeft bekent gemaekt, veel minder achtervolght. 1. Dat Jacob Compostel voor sijn dertigh jaeren tot Vroedtschap is aengestelt. 2. En in den voorledene jaere 1677 met en nevens sijn Oom Mr. Jan van Gent te gelijk het Burgermeesterschap bekleedt heeft. 3. En dat Doctor Henrik Schaek , buiten de Provincie gebooren, en tot noch toe de Lombard geëxerceert hebbende, in de Vroedschap is gebraght, en tot Wees - meester aengestelt, met groot misnoegen van de voorsz. Burgery en Schuttery, soo hebben wy op 't aenhouden der selver niet mogen nalaten, te versoeken en te begeeren, dat Uw E. ten spoedighsten uit het midden van hun willen deputeeren, eenige Heeren van welke wy het noodigh bericht mogen ontfangen en inneemen, op dat tot voorkoomingh van meerder onlusten en inconvenienten, het redres en behoorlijke voorsienighe op alles mooge gedaen en toegebracht worden.
  • Wy sullen ons hier toe verlaten en Uw E. beveelen.
  • Ernfeste wijse voorsienige seer discrete Heeren en bysonder goede Vrienden in de Protectie Godes.
  • In den Hage 28 February 1678.
  • Uw E. dienstwillige Vriendt , G.H. Prince d'Orange.

Toelichting

Zoals uit het nevenstaande missive blijkt, ging het ook vroeger wel eens mis met het benoemen van personen : In het geval van Jacob Compostel die op 17 januari 1645 te Enkhuizen werd gedoopt en op 31 december 1674 werd benoemt tot de Raad en Vroedschap van Enkhuizen in plaats van de Hr. Jacob de Witt zaliger. Volgens het handvest door Karel V van 20 maart 1523 gegeven waren de regels vastgelegd en moest men oud zijnde dertig jaren of daarboven. In 1677 bij zijn benoeming tot Burgemeester ging het weer mis want volgens hetzelfde handvest was ook bepaald dat men zonder ook in het zelfde getal van twintig te mogen kiezen den vader met den zoon, noch ook broeders ofte andere bloedverwanten. Het betrof hier zijn oom Jan van Gent die in dat zelfde jaar Burgemeester was. De benoeming tot de Raad en Vroedschap was hooguit 17 dagen te vroeg, misschien dacht men dat het niet zo een vaart zou nemen, echter kreeg de regering van Enkhuizen toch een standje van hogerhand, wel te verstaan van de Prins van Oranje, voor meerdere malversaties.

Tijdens mijn speurtochten op het Internet, in diverse boeken en archieven ging ik op zoek naar informatie omtrent deze personen en hun verleden, al snel heb je het één en ander gevonden wat je na controle bij elkaar voegt om een profiel samen te stellen. Echter stuitte ik op een probleem, want waar ik ook keek, of het nu om een boek of website ging, de Jacob Compostel die ik tegen kwam was gedoopt op 14 april 1643 en dat zou inhouden dat hij in december 1674 ouder dan 30 jaar was en in april 31 zou zijn. Wat een stomme fout zeg in dat missive ! Ze zullen de Prins van Oranje wel verkeerd hebben geïnformeerd omtrent zijn geboorte datum. Of zetten al die websites en boekjes ons nu op het verkeerde been ? Helaas is dat laatste het geval en van het kopiëren en plakken wordt gretig gebruik gemaakt, zelfs de gerenommeerde websites gaan er maar van uit dat als iets één keer is geschreven het dan ook maar de waarheid is. Laat staan de amateur genealogen.

Wat inmiddels is vast komen te staan is dat alle publicaties over Jacob Compostel het hebben over zijn overleden broertje van 14 april 1643 die tussen 12 en 19 september 1644 werd begraven in graf 242 van de noord beuk in de Westerkerk te Enkhuizen. Het was vrijwel een vaste gewoonte om zodra je wederom een kind verwachte deze te hernoemen naar het reeds overleden kind. De tweede Jacob liet niet lang op zich wachten en werd dan ook enkele maanden later geboren.

Omtrent zijn zogenaamde oom Jan van Gent kunnen we na controle van de gegevens alleen herhalen wat er door Sebastiaan Centen is beschreven : Beiden zijn ze meerdere jaren gelijktijdig Burgemeester geweest na deze berisping.

Ook is er een verschil tussen de data van Sebastiaan Centen die het vervolg op de Historie der vermaerde zee en koopstadt Enkhuisen 1747 uitbracht, op bladzijde 444 staat geschreven 18 februari 1678. Het missive is van 28 februari 1678.