Nieuwe Molenstraat: verschil tussen versies

Uit Bibliotheca Enchusana
Ga naar: navigatie, zoeken
k (1 versie)
 
(4 tussenliggende versies door één gebruiker worden niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
*De huidige [[Molenweg]].
 +
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
  
 
*28 december 1708 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders der stadt Enchuijsen aan Albert Macker verkoght ende gecedeert een huijs ende erve gelegen in de '''Nieuwe Molenstraat''' , belend ten noorden met de tuijn van de wed. van Cornelis van Schaack , en ten suijden met de kooper , voor een somma van vijf gld. , onder conditie dat het selve behoorlijck sal repareren en in een bequamen staat houden .  
 
*28 december 1708 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders der stadt Enchuijsen aan Albert Macker verkoght ende gecedeert een huijs ende erve gelegen in de '''Nieuwe Molenstraat''' , belend ten noorden met de tuijn van de wed. van Cornelis van Schaack , en ten suijden met de kooper , voor een somma van vijf gld. , onder conditie dat het selve behoorlijck sal repareren en in een bequamen staat houden .  
  
*1 december 1734 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders der Stad Enchuijzen , aan Jonas Hasmusz. , voor een zomma van een gulden , verkogt en in vollen eijgendom gecedeert een oud bouwvallig huijsjen en erff staande en leggende op de hoek van de '''Nieuwe Molenstraat''' , belent ten noorden met den Heer Jan Codde van der Burg , en ten zuijden met de gemene straat , mits dat de koper s jaarlijks daar van aen den thesaurier dezes stads , voor eene recognitie zal betalen eenen gulden en tien stuijvers , en het selve huijsjen ordentelijk repareren en onderhouden .
+
*4 april 1721 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders der stad Enchuijzen ingevolge de authorisatie op haar Ed. Wel. Achtb. verleent en verevat in de resolutie van de Achtb. Vroedschap in dato den 8 maart 1721, vercogt en gecedeert aan Albert Dircksz. , zeker bouwvallig huijsjen staande in de '''Nieuwe Molenstraat''' aan de westzijde laast toebehoort hebbende IJsbrant Geelvinck, belent aen de eene zijde met Geerd Barents, en aen de andere zijde met Marijtjen Albert, en sulks voor een zomma van twee gulden, des zal de tegenswoordige daarop staande verpond: ter zomma van drie gulden werden gereduceert op een gulden en tien stuijvers, en de coper zijn en blijven gehouden het huijsje ordentelijk te repareren en onderhouden.
 +
 
 +
*1 december 1734 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders der Stad Enchuijzen , aan Jonas Hasmusz. , voor een zomma van een gulden , verkogt en in vollen eijgendom gecedeert een oud bouwvallig huijsjen en erff staande en leggende op de hoek van de '''Nieuwe Molenstraat''' , belent ten noorden met den Heer [[Codde van der Burgh, Jan Eliasz. - 1 juli 1676|Jan Codde van der Burg]] , en ten zuijden met de gemene straat , mits dat de koper s jaarlijks daar van aen den thesaurier dezes stads , voor eene recognitie zal betalen eenen gulden en tien stuijvers , en het selve huijsjen ordentelijk repareren en onderhouden .
  
*17 oktober 1757 : Hebben de Heeren Burgemeesteren en Regeerders der Stad Enchuijsen in eijgendom overgegeven en gecedeert aan Thijs Elias een huijs staande en gelegen aan de oostzijde van de '''Nieuwe Molenstraat''' , belent ten suijde de gemelde Thijs Elias en ten noorde de Heer Mr. Everhard Pan , mits het selve brengende in een behoorlijke staat om bewoont te worden .
+
*17 oktober 1757 : Hebben de Heeren Burgemeesteren en Regeerders der Stad Enchuijsen in eijgendom overgegeven en gecedeert aan Thijs Elias een huijs staande en gelegen aan de oostzijde van de '''Nieuwe Molenstraat''' , belent ten suijde de gemelde Thijs Elias en ten noorde de Heer Mr. [[Pan, Everhard Jansz. - 1 december 1716|Everhard Pan]] , mits het selve brengende in een behoorlijke staat om bewoont te worden .
  
*18 maart 1761 : Hebben de Heeren Burgerm. de de Regeerders der Stad Enchuijsen vercogt en in vollen vrijen eijgendom gecedeerd aan de Heer Mr. Gerrit Buijskes , een erf of grond gelegen op de Hoek van [[Ossenmantje|t Ossemantje]] lang circa 104 en breed 16 voeten , belent ten oosten Gerrit Bergh en ten westen de '''Nieuwe Molenstraat''' , voor een jaarlijkse recognitie van twee gulden en sestien stuijvers te betaalen op het stads excijns huijs alhier , mids aan den thesaurier deser stads voor cooppenningen voldoende een somma van twaalf guldens eens.
+
*18 maart 1761 : Hebben de Heeren Burgerm. de de Regeerders der Stad Enchuijsen vercogt en in vollen vrijen eijgendom gecedeerd aan de Heer Mr. [[Buijskes, Gerrit Pietersz. - 9 augustus 1705|Gerrit Buijskes]] , een erf of grond gelegen op de Hoek van [[Ossenmantje|t Ossemantje]] lang circa 104 en breed 16 voeten , belent ten oosten Gerrit Bergh en ten westen de '''Nieuwe Molenstraat''' , voor een jaarlijkse recognitie van twee gulden en sestien stuijvers te betaalen op het stads excijns huijs alhier , mids aan den thesaurier deser stads voor cooppenningen voldoende een somma van twaalf guldens eens.
  
 
[[Categorie:Straatnamen in Enkhuizen]]
 
[[Categorie:Straatnamen in Enkhuizen]]
 
[[Categorie:Verdwenen straatnamen in Enkhuizen]]
 
[[Categorie:Verdwenen straatnamen in Enkhuizen]]

Huidige versie van 17 mrt 2023 om 15:10

Geschiedenis

  • 28 december 1708 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders der stadt Enchuijsen aan Albert Macker verkoght ende gecedeert een huijs ende erve gelegen in de Nieuwe Molenstraat , belend ten noorden met de tuijn van de wed. van Cornelis van Schaack , en ten suijden met de kooper , voor een somma van vijf gld. , onder conditie dat het selve behoorlijck sal repareren en in een bequamen staat houden .
  • 4 april 1721 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders der stad Enchuijzen ingevolge de authorisatie op haar Ed. Wel. Achtb. verleent en verevat in de resolutie van de Achtb. Vroedschap in dato den 8 maart 1721, vercogt en gecedeert aan Albert Dircksz. , zeker bouwvallig huijsjen staande in de Nieuwe Molenstraat aan de westzijde laast toebehoort hebbende IJsbrant Geelvinck, belent aen de eene zijde met Geerd Barents, en aen de andere zijde met Marijtjen Albert, en sulks voor een zomma van twee gulden, des zal de tegenswoordige daarop staande verpond: ter zomma van drie gulden werden gereduceert op een gulden en tien stuijvers, en de coper zijn en blijven gehouden het huijsje ordentelijk te repareren en onderhouden.
  • 1 december 1734 : Hebben de Heeren Burgermeesteren en Regeerders der Stad Enchuijzen , aan Jonas Hasmusz. , voor een zomma van een gulden , verkogt en in vollen eijgendom gecedeert een oud bouwvallig huijsjen en erff staande en leggende op de hoek van de Nieuwe Molenstraat , belent ten noorden met den Heer Jan Codde van der Burg , en ten zuijden met de gemene straat , mits dat de koper s jaarlijks daar van aen den thesaurier dezes stads , voor eene recognitie zal betalen eenen gulden en tien stuijvers , en het selve huijsjen ordentelijk repareren en onderhouden .
  • 17 oktober 1757 : Hebben de Heeren Burgemeesteren en Regeerders der Stad Enchuijsen in eijgendom overgegeven en gecedeert aan Thijs Elias een huijs staande en gelegen aan de oostzijde van de Nieuwe Molenstraat , belent ten suijde de gemelde Thijs Elias en ten noorde de Heer Mr. Everhard Pan , mits het selve brengende in een behoorlijke staat om bewoont te worden .
  • 18 maart 1761 : Hebben de Heeren Burgerm. de de Regeerders der Stad Enchuijsen vercogt en in vollen vrijen eijgendom gecedeerd aan de Heer Mr. Gerrit Buijskes , een erf of grond gelegen op de Hoek van t Ossemantje lang circa 104 en breed 16 voeten , belent ten oosten Gerrit Bergh en ten westen de Nieuwe Molenstraat , voor een jaarlijkse recognitie van twee gulden en sestien stuijvers te betaalen op het stads excijns huijs alhier , mids aan den thesaurier deser stads voor cooppenningen voldoende een somma van twaalf guldens eens.