Instructie voor de stads chirurgijns - 2 januari 1822

Uit Bibliotheca Enchusana
Versie door Willem (Overleg | bijdragen) op 3 mrt 2023 om 14:19

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Instructie voor de Stads chirurgijns

Art. 1. : Met betrekking tot de verdeeling in twee wijken, en de verpligting omtrent de gealimenteerden, wordt bij de Stads Chirurgijns denzelfden regel in acht genomen, als in de bovenstaande Instructie voor de Stads Doctoren is aangeteekend.

Art. 2. : De Stads Chirurgijns, elke in hunne wijk zullen gehouden zijn, zoodra eenige ziekebriefjes van Armbezorgers ter hunner kennisse zullen gekomen zijn, die lijders terstond te gaan visiteren of zij onmiddelijk hulp behoeven, en voorts de zoodanige, welkers kwalen of accidenten van aangelegenheid zijn, dagelijks, zoo lang en zoo dikwijls dit noodig zijn zal, zelve aan derzelver huizen te bezoeken. Doch zullen zij voor diegenen, die daartoe instaat zijn, eenen tijd bepalen, waar op zij ze aan hunne huizen zullen opwachten.

Art. 3. : Wanneer de Stads Chirurgijns in het visiteren hunner lijders bevonden, dat hier of daaraan, speciaal aan het benoodigde linnen tot de verbanden, gebrek zouden moeten geleden worden, zullen zij gehouden zijn daarvan ter plaatse, alwaar deswege voorziening kan gedaan worden, advertentie te doen; desgelijks zullen zij verpligt wezen aan dit Kollegie kennis te geven van alle onbehoorlijke praktijk of slechte behandelingen, welke zij in den loop hunner visites ontmoeten.

Art. 4. : Ook zullen zij, in het voorschrijven en gebruiken van alle Geneesmiddelen, de meest mogelijke bezuinigingen, die met het welzijn hunner lijders bestaanbaar zijn, in acht nemen. Insgelijks zullen zij naauwkeurig onderzoeken of hunne voorgeschrevene Geneesmiddelen behoorlijk bereid en gebruikt worden; en indien onverhoopt het eerste niet mogt gebeuren, zullen zij daarvan terstond aan deze Kommissie, en aan de Bestuurders der Arme-kas, die hunne zieken alimenteren, kennis geven.

Art. 5. : In alle gewigtige operatiën, als het breuken steen snijden, het amputeren van ledematen; het extirperen van borsten; het trepaneren e.d.m. zullende Chirurgijns elkander altijd met raad en daad moeten bijstaan, en dezelve niet ondernemen, dan na voorafgegaan consult onderling, en met den Stads Doctor of Doctoren, mitsgaders na verkregene toestemming.

Art. 6. : Voor de Stads Chirurgijns te leverene Breukbanden, zullen door de onderscheidene Arme-kassen betaald worden:

  • Voor een dubbelen beugelband, voor personen boven de 12 jaren f 5:50
  • dito benenden de 12 jaren f 5:00
  • eenen enkelden beugelband, de jaren onbepaald f 4:00
  • een suspensorium f 1:50
  • het geheel vernieuwen van eenen gebruikten band f 2:00
  • het repareren van eeen band f 0:50

Art. 7. : In alle gevallen, waar een Stads Doctor zal noodig vinden bij eenig verband te adsisteren, als mede in visites, die te zamen met den Stads Doctor moeten gedaan worden, zullen de Stads Chirurgijns de noodige afspraak met de Doctoren maken, ten meeste gemakke der laasten, en in alle die gevallen zelve tegenwoordig moeten zijn.

Art. 8. : Tot het gewone werk der Stads Chirurgijns, elk in zijne wijk, zal gerekend worden te behooren, het doen van alle voorkomende oculaire inspectien van lijken, het zij verdronkene of toevallig gestorvene personen, waar slechts gevorderd wordt een getuigenis te geven om den dood behoorlijk te constateren; alsmede het inspectren van krankzinnigen, of personen met andere gebreken behebt: In alle gevallen, waar dit, van Stads wege noodig mogt geoordeeld worden. In alle twijfelachtige gevallen zullen de Chirurgijns elkander adsisteren.

Art. 9. : De Stads Chirurgijns zullen elkander bij ziekte of andere beletselen, in het waarnemen der Stads praktijk adsisteren.

Art. 10. : Zij zullen geenszints vermogen de geheele praktijk, in deze vermeld, aan hunne knechts en leerlingen overlaten; zelfs geen van hunne knechts mogen zenden tot het visiteren of verbinden der patienten, dan alleen in ligte kwetsingen of accidenten, hun eigen toezigt niet behoevende, of in die verouderde ulceratiën, welke alleen herhalingen van voorige behandelingen vereischen. En zullen zij dan nog verpligt zijn hunne knechts, alvorens van alles te onderrigten naar behooren; als zullende de meester voor de rigtige behandelingen van deszelfs knechts moeten instaan, in diervoege, dat het gene zij door hunne knechts laten doen, zal gerekend worden als door hun zelven gedaan te zijn.

Art. 11. : Al vorens in functie te treden, zullen de nieuw aangestelde Chirurgijns, in handen van de Regering dezer Stad afleggen, den navolgenden Eed:

  • Ik belove en zwere dat ik de Stad Enkhuizen als haren Heelmeester getrouwelijk zal dienen, dat ik om lief nog leed eenig nadeelig of schadelijk geneesmiddel of levensregel aan mijne lijders zal voorschrijven; maar alles aanwenden, wat derzelver spoedige herstelling, mijns bedunken en naar de beste regelen der kunst, kan bevorderen: bijzonder dat ik geene vruchtdoodende of afdrijvende middelen aan zwangere vrouwen zal toedienen, maar eerlijk in mijne bediening zal te werk gaan, en daar en boven alle die verpligtingen, welke deze instructie voor de Stads Chirurgijns mij oplegt, zoo volledig mij mogelijk is zal volbrengen, en alles doen wat een eerlijk, goed en getrouw Heelmeester verpligt is te doen, en met een goed geweten voor den Alwetenden God zal kunnen verantwoorden.
  • Zoo waarlijk helpe mij God Almagtig !

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en / of referenties: