Nieuwe Zaagmolen

Uit Bibliotheca Enchusana
Ga naar: navigatie, zoeken

Gechiedenis

De Nieuwe Zaagmolen staat aangegeven pal boven het Magazijn van de Groote Visscherij aangegeven met de letter M
Hout Moelen
Zaag Moolen
Een Friese Tjalk voor de Ketendijk te Enkhuizen - Portier, Pieter Idserdtsz. ( 1698 - 1781)
  • Locatie : De Nieuwe Zaagmolen staat aangegeven pal boven het Magazijn van de Groote Visscherij aangegeven met de letter M.
  • 3 juli 1686 : De Heeren Burgerm. ende Regeerders des Stads Enchuijsen hebben aan Jan Backer cum socijs sullende aen het buijten water in gevolge van seker Resolutie van de Heeren Burgerm. en Vroetschappen deses Stads, timmeren een nieuwe Saeghmoolen, te mogen plaetsen op de werf laest zijnde gebruijckt bi Pieter Jacobsz. sal. en daer beneffens ook tot sijn gebruijck te mogen nemen de opganck komende aen de westzijde van gemelte werf tot aen de werf toe laest zijnde gebruijckt geweest bij Andries Bock, mits blijvende voor de Stad gereserveert soodanigen erfpaght als op de gemelte werf en opganck tot dees tijt toe moghte zijn geweest.
  • 14 / 24 juni 1779 : De Heeren Burgemeesteren en Regeerders der Stadt Enkhuijsen hebben gequalificeert den Thesaurier Raamburg, om de Nieuwe Zaagmolen, staende op erffpagt en geleegen bij de Westerwerven belent ten oosten de werff van de Admiraliteijt, en staande nog ten name van Pieter Som, te transporteeren en over te boeken op den naam van Mr. Abel van der Willige, als op desselvs versoek zal geaccordeert zijnde.
  • 12 december 1801 : J. Hunnink en L. van Wagtendonk, Makelaars zullen op Donderdag, den 24 December 1801, binnen Enkhuizen, in publieke veiling verkoopen: Een Capitaale zeer sterke en welgesitueerde agtkantige WIND-HOUT-ZAAGMOOLEN, genaamd de nieuwe Zaagmolen, met deszelfs, Woonhuizinge en verdere Getimmerte, staande en geleegen aan de St. Pietershaven aldaar.
  • 12 september 1810 : De Heer Jacob Kuijper Ebbenhout te kennen hebbende gegeven dat in den jare 1804 door toenmalige Regering dezer Stad aan de eigenaars van gronden gelegen in de Tuinstraat is geaccordeert zekere weg achter gemelde straat gelopen hebbende te mogen sluiten mits het slootje daaraan grenzende behoorlijk te onderhouden en wel zoodanig dat hetzelve nimmer weder kwam ten laste van de Stad. Dat echter de eigenaars thans niet voldeden aan deze hunne verpligting en daar het niets heeft kunnen baten om dezelve tot deze hunne verpligting door aanzeggingen als anderzints te brengen hij mitsdien vermeend heeft zich bij den Burgemeester te moeten addresseren met verzoek dezelven hier toe te verpligten alzoo men niet in staat is om met een schuitje van de Molen door dat slootje te kunnen varen uit hoofde dat hetzelve zeer droog geworden is. Zoo heeft de Burgemeester goedgevonden een stadsbode bij gemelde lieden te zenden en hun te doen aanzeggen dat zij hetzelve slootje voor het uiteinde dezer maand in orde moesten brengen, terwijl zij anderzins van hun voorregt in voorige jaren geacoordeerd zullen worden verstoken.

Opmerkingen

  • In het boek Tussen Hel en Vagevuur blz. 138 staat beschreven , komt voor het eerst voor in 1698 en werd in 1807 gesloopt.
    • Deze aannames zijn onjuist.